De families Wijnne

w Waarom deze website? Genealogie doen is natuurlijk een beetje maf alhoewel het erg prettig tijdverdrijf kan zijn op een regenachtige zondagmiddag zoals vandaag. Hoe verder je terug gaat in de tijd hoe meer het een gecompliceerde puzzel wordt waar je niet meer mee kan ophouden. Als het streekarchivariaat in Elburg weer een nieuw document publiceert op hun website dan word ik weer helemaal enthousiast: Misschien kan ik nog weer een generatie terug!!

Er zijn niet zo heel erg veel Wijnne’s over: in de hele wereld zijn er zo ongeveer 100 mensen met de achternaam “Wijnne” (ongeveer 45 in het nederlandse telefoonboek) het overgrote deel daarvan in Nederland en het overgrote deel daar weer van in Gelderland. KW in Elburg in 2004 (foto Margaret Mitchell)Er zijn duizenden Wijnen’s (niet aan ons gerelateerd) en miljoenen Wynne’s. Alleen al in de telefoongids van Philadelphia staan twee volle pagina’s met Wynne’s. De naam “Wynne”, alhoewel een enkele keer een foute spelling van “Wijnne”, is een naam uit Wales en heeft absoluut helemaal niets met ons te maken. Dus de piraat Wynne, en een van de eerste kolonisten in Amerika genaamd Wynne, en Captain Wynne hebben allemaal niets met de familie Wijnne te maken. De 100 overgebleven Wijnne’s komen allemaal oorspronkelijk uit Gelderland en waren in essentie boeren. De naam heeft dan ook niets te maken met wijn (de Wijnne’s waren geen wijnhandelaren) maar is een patroniem: De oer-Wijnne had de voornaam Wijne, en zijn kinderen namen de vaste achternaam Wijne aan, wat uiteindelijk “fout” gespeld werd als Wijnne. We zijn dus maar op het nippertje ontsnapt aan de achternaam Wijnen! In mijn onderzoekingen kwam ik tot de ontdekking dat er twee onomstotenlijke oer-Wijnne’s zijn: Wijne Gerrits geboren rond 1640 in Elburg (mijn over-over-over-over-over-over-over-over-grootvader) en Wijne Jansen geboren in 1760 in Harderwijk. Dus er zijn twee families Wijnne. Om precies te zijn, van de 100 overgebleven Wijnne’s stammen zo’n 50 van Wijne Jansen af en ongeveer 50 van Wijne Gerrits.

Op deze site staan de vruchten van mijn onderzoek en dat van Els Wijnne-van Wageningen, mijn ma, en, indirect, dat van Herman Wijnne, mijn opa. Er is een verhaal over de oorsprong van de familie, een pagina met kaarten van Elburg en omgeving, een verhaaltje over het familie wapen, en nog allerlei andere aardige dingen en foto’s. In april 2004 bracht ik een bezoek aan Elburg met mijn (toen) vriendin Margaret. We verbleven in een huisje in het “Veluwe Strandbad” zo’n 100 meter van de Vispoort in Elburg. Rondfietsend kwamen we allerlei Wijnne dingen tegen zoals Autobedrijf Wijnne, zeventiende-eeuwse documenten in het streekarchivariaat, een boerderij, en een brug (voor de Vispoort) met de eerste steen gelegd door een Wijnne in 1799. Op een gegeven moment waren we verdwaald ergens midden in de polders; het was steenkoud en hagel en regen sloeg ons om de oren. Waar is “de Wijnne”? Een end verderop stond een boer wat koeienstront te verstrooien met een hooivork en we vroegen hem de weg. Natuurlijk kon ik het niet laten om hem te vertellen dat ik een Wijnne was etc. Ach, zegt ie, mijn naam is Jan Hooghordel en ik geloof dat ik een Wijnne in mijn familie heb. Inderdaad bleek Jan mijn achter-achter-enz-oom te zijn. Gek toch? Genoeg geleuter. Dit is de site. Als je informatie hebt over de Wijnne’s of foto’s plaatjes etc., stuur asjeblieft een scan op.

Op de meeste foto's kun je klikken voor een grotere versie!

Het regent in Elburg: Dat is niet leuk...
Foto door Margaret Mitchell 2004